Conflictul dintre OMS și SUA se adâncește: ce se întâmplă cu asimptomaticii, în mod oficial

de: Alexandru Puiu
28 08. 2020

Încrederea în autorități, din cauza informațiilor despre coronavirus, s-ar putea să fie la un minim istoric, iar problema pleacă de la recomandările contradictorii. De această dată, discutăm de asimptomatici.

După ce Donald Trump a luat decizia de a se retrage din Organizația Mondială a Sănătății, la începutul lunii trecute, acum intră în contradicție cu recomandările OMS legate de asimptomatici.

În cel mai recent comunicat al organizației, se menționează în mod clar faptul că asimptomaticii trebuie testați, dacă au intrat în contact cu un bolnav confirmat de coronavirus. În acel set de circumstanțe, prezența sau absența simptomelor este irelevantă.

Dintr-un punct de vedere, așa au funcționat lucrurile și până la ora actuală. Din păcate, oficialii americani sunt de altă părere, de ceva timp. Încercând probabil să micșoreze artificial numărul de cazuri depistate înainte de alegeri, în plină campanie prezidențială, asimptomaticii nu mai sunt testați în SUA. Această schimbare de procedură a fost operată discret, pe parcursul zilei de luni, pe site-ul Centrului de prevenție și de luptă împotriva bolilor (CDC), în timp ce o parte a presei acuză Casa Albă de ignoranță în ceea ce privește pandemia.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor pe subiectul asimptomaticilor, Maria Van Kerkhove, responsabilă pentru direcția tehnică a luptei împotriva pandemiei Covid-19 la OMS, ea a evitat să comenteze în mod explicit situația din Statele Unite. În același timp însă, a declarat că Agenția de specialitate a ONU a recomandat ca toate „contactele [unui bolnav], dacă este posibil, să fie testate, indiferent de dezvoltarea simptomelor”.

În opinia ei, lucrurile sunt simple. „Știm că oamenii care au simptome transmit (virusul) și știm că și persoanele care nu au simptome pot transmite virusul”, a concluzionat oficialul OMS. Maria Van Kerkhove a subliniat importanța acestor teste, care ar trebui „utilizate ca o oportunitate de a găsi cazuri active, astfel încât acestea să poată fi izolate și să poată avea loc urmărirea contactelor”.